BLOG

“Ik vertrouwde het eerst niet en dacht: Geen verbruik, dat is onmogelijk!”

Datum
2 mei 2023
Auteur

“Ons vorige huis hebben we gekocht alsof we om een brood gingen”. Patricia Van Vooren (60) en Frank Dyselink (67) uit de Staalstraat in Eeklo lachen luid wanneer ze zich herinneren hoe ze meer dan 30 jaar geleden in hun vroegere huis in Adegem terechtkwamen. “We hadden eigenlijk nauwelijks stilgestaan bij wat we wilden”, geeft Patricia toe. “Maar dat was hier wel even anders. Toen we voor het eerst kwamen kijken naar dit appartementsblok, wisten we het niet goed. Van een halfopen bebouwing naar een flat verhuizen is een grote stap. Een week lang maakten Frank en ik lijstjes met de voor- en nadelen. Uiteindelijk bleek de lijst van de voordelen veruit de langste, en dus sprongen we.”


Patricia en Frank wonen in een zero energie-appartement van Aco Bouwteam. Momenteel betalen ze amper 34 euro per maand voor alle energiekosten in het ruime appartement. “De verwarming komt uit de grond en al de rest van de voorzieningen draait op de elektriciteit van onze zonnepanelen”, weet Frank. “Koken, verlichten, koelen… Het kost ons eigenlijk niets. We betalen alleen een taks om het elektriciteitsnet te gebruiken en daarmee is de kous af. Weet je, sinds we hier wonen is onze terugdraaiende teller nog geen enkele keer boven nul geraakt…”.
Vooraleer ze beslisten om het appartement in de wijk achter de grote Delhaize te kopen, kregen Patricia en Frank een gedetailleerde uitleg van aannemer Björn Van Tomme. Die ontwikkelde een revolutionair concept voor zero energiewoningen. “Eerst vertrouwde ik het niet helemaal”, geeft Frank Dyselinck toe. “Ik dacht: Geen verbruik, dat kan toch niet! Maar mijn zoon, die actief is in de sector van de klimatisatie, stelde ons gerust. Maak jullie geen zorgen. Het zal werken!, voorspelde hij. En hij had voor honderd procent gelijk. We hebben het ons nog geen moment beklaagd dat we dit appartement kochten. Inmiddels hoorden we dat een van de werknemers van Aco Bouwteam ook zo’n zero energiewoning kocht. Dat zegt genoeg, zeker…?”


Een belangrijk onderdeel van het Aco-concept is isolatie. “Onze buren horen we heel af en toe eens wanneer ze in de gemeenschappelijke gang lopen, maar voor de rest is het hier superstil”, vertelt Patricia. “De buitenmuren zijn héél dik. Dat hebben we gezien toen ze ons appartement nog aan het bouwen waren. En er zit overal driedubbel glas. De warmte blijft binnen en de koude houden we zo buiten. En in de zomer is het net andersom. Dan gaan we hier nooit boven 23 graden. We hebben een luifel en een zonwering, maar eigenlijk hebben die zelfs niet nodig om het hier lekker fris te houden.”


Met het zero energiesysteem van Aco komen de verwarming en de koeling uit het plafond. “Dat wil zeggen dat het in alle leefruimtes altijd even warm is”, vertelt Patricia. “Dat is een groot voordeel, zeker als je wat ouder wordt. Maar je raakt er wel wat door verwend. Het gebeurt soms dat we het ijskoud hebben wanneer we ergens op bezoek gingen waar het niet overal lekker warm is. We slapen ook zomer en winter met een zomerdons, want in de slaapkamer is het altijd 19 graden, ook in het putje van de zomer of de winter. Een groot bijkomend voordeel van de verwarming via het plafond is bovendien dat we hier nauwelijks stof hebben. Akkoord: vroeger hadden we een gashaard en dat was wel gezellig. Maar de voordelen wegen daar echt niet tegenop.”


“En het feit dat er geen radiatoren in de weg hangen was voor mij erg handig toen ik moest behangen en schilderen”, vult Frank aan.
Of Frank en Patricia nog terug willen naar vroeger? “Nooit!”, zeggen ze in koor. “Ik heb 30 jaar in ons vroegere huis in Adegem gewoond”, herinnert Patricia zich. “Nu verblijft een van onze zonen daar en dus komen we daar nog wel eens. Maar eigenlijk voelt het alsof ik daar nooit gewoond heb. Van in het prille begin was er een mooie klik met ons nieuwe appartement. Liefde op het eerste gezicht, noemen ze dat…”

Zoek jij een huis of appartement voor eigen gebruik of als investering?

Je hebt een bouwgrond en wil hier een project op realiseren.
Je hebt nieuwbouwplannen en wil het ACO zero energie bouwconcept toepassen.