BLOG

Karina en Freddy koelen en verwarmen hun appartement zonder energiekosten. “Ook als het buiten bloedheet is, blijft het hier overal lekker fris”

Datum
13 juli 2023
Auteur

De mussen vielen dood van het dak van de hitte toen we half juni bij Freddy Van Rysseghem (68) en Karina Serras (69) op bezoek gingen. Het koppel huurt sinds twee jaar in een appartement van Aco Bouwteam in de Dorpsstraat in Sint-Laureins. En ondanks de stalen hitte buiten was het in het appartement aangenaam koel. “Toch betalen we hier nul komma nul euro voor ons energieverbruik”, benadrukt Karina. “Het enige wat we aangerekend krijgen is een belasting van een paar tientallen euro omdat we het elektriciteitsnet gebruiken. Maar voor de rest zijn koelen en verwarmen, koken en verlichten helemaal gratis.”


Karina en Freddy woonden tot voor kort in een ruim appartement in Zomergem, maar zijn erg blij dat ze naar dit appartement verhuisden. “Op nog geen week tijd hebben we beslist om naar hier te verkassen”, herinnert Karina zich. “Tijdens de opendeurdag kwamen we op bezoek en we waren meteen verkocht, want het is een erg ruim appartement. We wilden drie slaapkamers, zodat ons kleinkind hier kan overnachten. En ook voor de rest zijn de kamers erg breed bemeten.”


“We hebben hier zicht op de natuur en daar hou ik enorm van”, vertelt Freddy. “We zijn met pensioen en kiezen heel bewust voor het groen en voor de rust. Dat we bovendien in een splinternieuw appartement wonen waar we geen energiekosten hebben, is bijzonder mooi meegenomen. In Zomergem betaalden we behoorlijk wat stookkosten en in de zomer werd het er makkelijk 30 graden. Dat is nu verleden tijd.”
Aco Bouwteam is gespecialiseerd in nulenergiewoningen. Die verwarmen én koelen ze via het plafond. “Er is me verteld dat hier driehonderd liter water in het plafond zit”, weet Freddy. “Dat water verwarmt ons in de winter, maar als het zoals vandaag bloedheet is krijgen we er ook koeling door.”


“Dat klopt helemaal”, vult aannemer Björn Van Tomme van Aco Bouwteam aan. “Op zo’n 130 meter diepte heeft de bodem een temperatuur van ongeveer 12 graden. We halen die warmte naar boven, drukken die samen tot 30 graden en sturen die door onze plafonds waardoor het in het hele huis tijdens de winter aangenaam warm is. En vandaag, in de zomer, doen we net het tegenovergestelde: we halen de warmte via de plafonds uit huis en stoppen die weer diep onder de grond. Met andere woorden: we laden de bodem met warmte in de zomer en ontladen hem weer in de winter. Op warme dagen zoals nu koelen de plafonds alles mooi af. Het appartement van Karina en Freddy heeft een groot raam pal op het zuiden en toch is het er nu lekker fris.”


Zijn er ook nadelen aan het systeem met de temperatuurregelende plafonds, willen we weten? Freddy en Karina moeten lang nadenken. “Tja, we mogen uiteraard geen gaten in het plafond boren om bijvoorbeeld een kroonluchter op te hangen”, zegt Freddy na lang nadenken. “En soms mis ik wel eens een radiator om een stukje wasgoed op te drogen”, vult Karina aan. “Maar dat zijn details”, besluiten ze allebei.


Het hele ingenieuze verwarmings- en koelingssysteem draait op zonne-energie. “Elk appartement heeft zijn eigen zonnepanelen”, vertelt Freddy Van Rysseghem. “Die leveren dag in dag uit energie om alle technieken aan te sturen. Voor de rest komt hier geen liter gas of mazout binnen.”
“Toevallig kregen we deze week onze afrekening”, vult Karina aan. “Die komt erop neer dat we het afgelopen jaar geen cent moeten betalen voor energie. Er is alleen een klein maandelijks bedrag dat de maatschappij ons aanrekent omdat we het stroomnet gebruiken.”


Het koelsysteem in het plafond werkt ook op hete dagen voortreffelijk. “Soms werkt het té goed”, lacht Karina. “We hebben de thermostaat een paar graden hoger moeten draaien, want ’s avonds was het voor mij wat te fris. Buiten was het nog heel warm, maar ik moest er in de zetel een dekentje bijhalen. Ik ben dan ook een hele kouwelijke” (lacht).

Zoek jij een huis of appartement voor eigen gebruik of als investering?

Je hebt een bouwgrond en wil hier een project op realiseren.
Je hebt nieuwbouwplannen en wil het ACO zero energie bouwconcept toepassen.