BLOG

Onze totale energiefactuur? 15 euro per maand.

Datum
2 mei 2023
Auteur

Nul euro, nul cent. Zoveel kost ons energieverbruik hier.”

Het is nauwelijks te geloven wanneer je  Björn Van Tomme en Julie Heyvaert uit de Eerstestraat in Sint-Laureins hoort vertellen over hun verbruik.

“Verwarmen of koelen, koken, verlichten, elektrische toestellen gebruiken… Het kost ons allemaal geen cent. Het enige wat we betalen is een taks omdat we het elektriciteitsnet gebruiken. 15 euro per maand. En daarmee is alles betaald.”


Björn en Julie wonen al zeven jaar in een zeer ruime nieuwbouwwoning aan het begin van de Eerstestraat. Björn – zaakvoerder van Aco Bouwteam – bouwde de villa destijds samen met zijn familie volgens een revolutionair energieconcept dat ze zelf ontwikkelden.


“Hier is geen gas of mazout. De enige energie die hier binnenkomt, is de elektriciteit van onze zonnepanelen. Dat is alles.”, weet Björn. “We startten destijds met een nieuwe terugdraaiende teller en die zakt elk jaar dieper weg onder nul.”


Het concept dat Aco Bouwteam onder impuls van Björn uitwerkte, is ronduit spectaculair. “Het komt er samengevat op neer dat we een luchtdichte, hermetisch gesloten doos bouwen die we verwarmen met warmte uit de grond”, vertelt de aannemer.


Het grote geheim van het concept dat Björn gebruikt, zit in de plafonds. “Die zorgen voor stralingswarmte in de winter en voor koeling in de zomer”, verduidelijkt hij. “Op zo’n 130 meter diepte heeft de bodem een temperatuur van ongeveer 12 graden. We halen die warmte naar boven, drukken die samen tot 30 graden en sturen die door onze plafonds waardoor het in het hele huis aangenaam warm is. En in de zomer doen we net het tegenovergestelde: we halen de warmte uit huis en stoppen die weer diep onder de grond. Met andere woorden: we laden de bodem met warmte in de zomer en ontladen hem weer in de winter. Op warme dagen koelen de plafonds alles mooi af. We zitten hier met gigantische ramen pal op het zuiden en toch is het hier in de zomer altijd lekker fris.”


Belangrijk bij het zero energiesysteem van Aco Bouwteam is de ver doorgedreven isolatie van de woningen. Maar is zo’n gesloten doos niet ongezond om in te wonen? “Ons huis is inderdaad supergeïsoleerd, maar toch heel goed verlucht”, stelt Björn gerust. “Elke drie uur wordt de volledige luchtmassa hier ververst. De koude lucht die daarbij binnenkomt, verwarmen we met de warmte van de lucht die weggezogen wordt. Het zijn de details die het hem doen…”.


Het hele ingenieuze systeem draait op een tiental zonnepanelen. “Die leveren dag in dag uit energie om alle technieken aan te sturen. ’s Nachts halen we een beetje stroom van het net, maar overdag wordt die kost via onze terugdraaiende teller weer weggewerkt. Wanneer we ook hier moeten overschakelen naar een digitale meter, zullen we een batterij plaatsen. Die digitale meters draaien immers niet terug, en met zo’n batterij komen we makkelijk de donkere uren door.”


Dat Björn en zijn Aco Bouwteam hun tijd ver vooruit zijn, blijkt ook uit de Europese wetgeving. “We bouwen nu volgens de norm waarvan Europa zegt dat die in 2050 de standaard zou moeten zijn”, weet de jonge aannemer.

“Dat wil zeggen dat wie nu een zero energiewoning van Aco bouwt, over dertig jaar nog altijd een hypermodern huis heeft.”


Het is allemaal goed en wel, zo’n huis waar je geen energiekosten hebt. Maar vraagt dat dan geen gigantische investeringen? “De huizen die wij bouwen, zijn natuurlijk duurder dan een doorsneewoning”, geeft Björn toe.

“Maar met de huidige energieprijzen zit de terugverdientijd rond de vijf jaar. Dat wil zeggen dat de meerkost na ongeveer vijf jaar verdwenen is. En alles wat daarna volgt, is pure winst.”Wil je meer informatie over het revolutionaire concept van Aco Bouwteam? Surf naar www.acobouwteam.be of bel Björn op 0496-450 450.

Aco Bouwteam en Projects - Zero energy homes - Logos_Bouwteam

ACO BOUWTEAM
Eerstestraat 41
9980 Sint-Laureins

Zoek jij een huis of appartement voor eigen gebruik of als investering?

Je hebt een bouwgrond en wil hier een project op realiseren.
Je hebt nieuwbouwplannen en wil het ACO zero energie bouwconcept toepassen.