BLOG

Open Wervendag laat u kennismaken met de innovatieve bouwtechnieken van Aco Bouwteam

Datum
2 mei 2023
Auteur

Op zondag 7 mei gaan in Vlaanderen een hele reeks opmerkelijke bouwwerven open voor het grote publiek tijdens de Open Wervendag. Niet te missen in het Meetjesland is de werf in Waterland-Oudeman waar Aco Bouwteam momenteel aan de slag is. Bezoekers krijgen er de unieke gelegenheid om een blik te werpen achter de schermen van een nulenergiewoning.

Björn Van Tomme en zijn Aco Bouwteam zijn aan de Watervlietsesteenweg al een flink eind opgeschoten bij de bouw van een villa. “Dit is tegelijk een moeilijk maar ook erg uitdagend project”, weet de jonge aannemer. “We bouwen hier een ruime villa van duizend kubieke meter, maar we moeten ons beperken tot het smalle bouwperceel op een dijk. Om een idee te geven: het perceel is bijna 100 meter lang, maar slechts een zevental meter breed. De architect heeft niettemin een schitterend plan afgeleverd voor zo’n moeilijke setting.”


Bij Aco Bouwteam construeren ze enkel nog nulenergiewoningen. Dat wil kort samengevat zeggen dat er bij al hun bouwsels achteraf nul euro aan energiekosten zijn. Verwarmen en koelen, ventileren, koken, verlichten… Het kost allemaal geen eurocent met de technologie van Aco Bouwteam. Björn werkte samen met zijn familie een revolutionair en uniek energieconcept uit, dat hij nu helemaal in
de vingers heeft.

“We hebben bijna 5 jaar onderzoek gedaan om het concept te ontwikkelen en de jongste paar jaar zetten we de laatste puntjes op de i. Eerlijk waar: acht jaar geleden zou ik een ingewikkeld project als dit hier in Waterland-Oudeman niet aangedurfd hebben. Ook nu blijft het nog een uitdaging, maar ik ben er wel gerust op dat we het nulenergie-resultaat zullen halen. In alle bescheidenheid: met wat we nu weten en kunnen durf ik met mijn team alle projecten aan, hoe groot of moeilijk ze ook zijn.”


Het grote geheim achter het nulenergieconcept van Aco is de aandacht voor de details. “Je moet echt een volledig luchtdichte doos bouwen”, weet Björn. “Het kleinste luchtlek zorgt voor verlies van warmte en dat heeft altijd invloed op het eindresultaat. Ik moet toegeven dat ik daar echt fanatiek in ben. Het laatste gaatje moet dicht! Ik ga daar ver in, omdat ik besef dat ons systeem anders niet goed werkt. Dat is ook de reden waarom ik geen verbouwing van bestaande woningen doe. Daar heb je niet alles tot het laatste detail zelf in de hand omdat je verder moet bouwen op wat er al stond”.

Of zo’n luchtdichte doos dan geen schimmelvorming oplevert? “Absoluut niet!”, verzekert de Aco-man. “Hier in deze villa zal de duizend kubiek meter lucht om de drie uur volledig ververst worden. En vooraleer de verse lucht binnenkomt, verwarmen we hem met de warmte die we recupereren uit de oude lucht.”

Op de werf in Waterland-Oudeman wacht men nu op de ramen. “Zo’n ruwbouw van ons ziet er heel anders uit dan bij een klassieke woning”, vertelt Björn. “Bij een gewoon huis begint men pas met de nutsvoorzieningen wanneer de ramen geplaatst zijn. Bij ons is die volgorde helemaal anders.
Elektriciteit, water, koeling, verwarming… zijn allemaal al voorzien in de ruwbouw. Alle leidingen zijn ingegoten in de betonconstructie of in de bouwstenen. Dat heeft ook weer te maken met het vermijden van luchtlekken. Ons systeem vraagt vooral heel veel voorbereiding. Alles wordt tot in de kleinste details vooraf uitgetekend. Daar kruipt veel tijd in, maar het voordeel is dat je op de werf zelf dan veel sneller en met minder mensen verder kan.”


Het is spectaculair om te zien in deze fase van de bouw in Waterland-Oudeman hoeveel leidingen er richting plafond lopen. “De plafonds zijn inderdaad essentieel in ons concept”, weet Björn.

“Ze verwarmen de ruimte in de winter en koelen ze in de zomer. En nog eens: dat kost dus allemaal geen cent aan energie hé!”


Tijdens de Open Wervendag geven Björn Van Tomme en zijn team een zeldzame inkijk in de innovatieve en energiezuinige technieken die ze gebruiken. Bezoekers kunnen vrij rondkijken op de werf, maar het Aco Bouwteam staat ook klaar om u een persoonlijke rondleiding te bieden.

Aco Bouwteam en Projects - Zero energy homes - Logos_Bouwteam

OPEN WERVENDAG VAN ACO BOUWTEAM
Zondag 7 mei van 10 tot 17 u.
Watervlietsesteenweg 40, 9988 Waterland-Oudeman
www. acobouwteam.be
tel. Björn: 0496 450 450

Zoek jij een huis of appartement voor eigen gebruik of als investering?

Je hebt een bouwgrond en wil hier een project op realiseren.
Je hebt nieuwbouwplannen en wil het ACO zero energie bouwconcept toepassen.